MENU
Om Il Fornaio

Om Il Fornaio

IL FORNAIO – MANDEN VED STENOVNEN

Il Fornaio betyder “Manden ved stenovnen” – men det er længe siden, vi kunne nøjes med en enkelt mand til at betjene ovnen. Faktisk helt tilbage til, hvor det hele begyndte – nemlig på Restaurant Era Ora i 1985. Det lykkedes aldrig vore grundlæggere Elvio, Edelvita og Alessandro at finde et godt italiensk brød, de kunne servere på restauranten. Så var det lettere at hente en bagersvend op fra hjemegnen i Perugia. Efter et par uger gik der bud efter endnu én og så én til. Således blev Il Fornaio til i 1988. I dag – mere end 30 år senere – arbejder vores nu mange bagere ved stenovnen året rundt i Danmarks første – og til dato eneste 100 % italienske økologiske stenovnsbageri.

HVERT BRØD ER ET KUNSTSTYKKE

Il Fornaios håndlavede brød med den knasende skorpe og saftige krumme kommer i mange varianter. Hver og ét er alligevel helt unikt, når det kommer ud af stenovnen. ”Jeg ville tage de smage, dufte og stemninger, som jeg er vokset op med på mine forældres gård i Umbrien, og folde dem ud”, siger brødpioneren Elvio Milleri om sit italienske stenovnsbageri.

KOMPROMISLØST ITALIENSK

Men Italien ligger da ikke i Kastrup – eller hvad? Man kunne nu godt komme i tvivl, når dørene slås op til de travle lokaler hos Il Fornaio. Her dufter af friskbagt brød, der er muntre tilråb og det summer af aktivitet.

Bageriet hos Il Fornaio kan ved første øjekast virke lige så kaotisk som trafikken i Roms centrum på en varm sommerdag. Her er ingen pauser og forudsigelige rutiner. Arbejdet glider instinktivt og naturligt, for vores dygtige bagere er italienske håndværkere med sans for detaljen.

Vores surdej lever sit eget liv, men bliver passet og plejet som et ønskebarn. Bagerne har føling med dejen og kan mærke, hvad brødet har brug for, og hvordan det udvikler sig. Føles dejen elastisk nok og smager den, som den skal? Er dejen fermenteret og hævet perfekt? Er temperaturen i stenovnen præcis? Ser overfladen rigtig ud? Der stilles spørgsmål og mærkes efter hele vejen igennem processen – fra om morgenen, hvor den koldhævede dej bæres ind og til senere på dagen, hvor brødene kommer ud af stenovnen og fylder bageriet med den skønneste duft af Italien.

FAMILIE BETYDER ALT

Elvios drøm om at bringe danskerne det allerbedste fra Italien stopper ikke her. Vi har nøje udvalgt regionale specialiteter og dagligdagsvarer fra talrige egne i Italien, der ligesom vores friskbagte brød kan købes i en række danske dagligvarebutikker. Vores varer har vi udvalgt og udviklet i tæt samarbejde med lokale italienske bønder og producenter, som alle deler vores kvalitetsopfattelse og sindelag. De er en del af vores familie, og de arbejder – ligesom os – con amore.