Farinata (kikærtepandekage)
200 g kikærtemel
600 ml vand
60 ml olivenolie
1 tsk salt
1 tsk friskkværnet sort peber
Rosmarin (valgfrit)
Sandwich
Il Fornaio Primitivo flute
Ekstra Jomfruolivenolie til pensling
Salt
En klassisk “5 e 5” sandwich fra Toscana, også kendt som “Cinque e Cinque,” er en simpel men lækker ret, der traditionelt laves med farinata (en kikærtebaseret pandekage) og brød. Her er en opskrift på, hvordan du kan lave denne velsmagende vegetarisk sandwich.
Fremgangsmåde
Farinata
Forbered dejen: Hæld kikærtemelet i en stor skål. Tilsæt vandet lidt ad gangen, mens du pisker konstant for at undgå klumper. Lad blandingen hvile ved stuetemperatur i mindst 4 timer eller natten over.
Tilsæt olie og krydderier: Efter hviletiden, fjern eventuelt skum fra overfladen. Tilsæt olivenolie, salt og peber, og rør godt.
Forvarm ovnen: Forvarm ovnen til 220°C. Sæt en stor, lav bageplade (ca. 30 cm i diameter) ind i ovnen, så den også bliver varm.
Bag farinata: Tag bagepladen ud af ovnen (pas på, den er meget varm!) og hæld farinata-blandingen på pladen i et jævnt lag. Drys evt. med lidt rosmarin. Bag farinata i 25-30 minutter, eller indtil den er gyldenbrun og sprød i kanterne.
Afkøl: Lad farinata køle af på en rist.
Sandwich
Forbered brødet: Skær focaccia eller ciabatta-brødet i passende sandwichstykker og skær dem over på midten. Pensl indersiderne med lidt olivenolie.
Saml sandwichene: Læg et stykke farinata mellem to stykker brød. Du kan også tilføje lidt ekstra olivenolie og et drys salt, hvis du ønsker det.
Server: Server sandwichene lune eller ved stuetemperatur.
Nu har du en lækker “5 e 5” sandwich klar til at blive nydt! Buon appetito!