MENU

Opskrifter / Bagværk

Fuldkornsbrød bagt med biga

1 brød
Fuldkornsbrød bagt med biga

Biga:
5 g gær
3 dl 37 grader varmt vand
300 Il Fornaio fuldkorns hvedemel

Dej:
10 g gær
4 dl vand
1 portion biga
250 g Il Fornaio fuldkorns hvedemel
250 g Il Fornaio hvedemel tipo 00
2 tsk Il Fornaio Middelhavsalt

 

Biga:
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt melet og rør dejen sammen. Dæk skålen med køkkenfilm og lad den stå ved stuetemperatur til dagen efter. (Biga er en fordej som bruges i nogle typer italiensk brød. Den bliver ikke så syrlig som en surdej, men giver brødet en god hævning).

Dej:
Rør gæren ud i vandet i en ælteskål. Rør bigaen ud i vandet. Tilsæt fuldkornshvedemel, hvedemel og salt. Ælt dejen godt og længe, enten på røremaskine, med en grydeske eller med hænderne, gerne 10-15 min. Tilsæt ikke mere mel, dejen skal være blød og klistret. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve 1½ time.

Hæld dejen ned på et viskestykke drysset med fuldkornsmel. Kom lidt mel på hænderne og form dejen så den bliver pænt rund. Fold viskestykket løst om brøddejen og lad det hæve 45 minutter.

Lad en stor jerngryde, gerne med låg, varme op i ovnen, til 250 grader. Tag den varme gryde ud af ovnen og drys med mel. Lad brødet glide forsigtigt fra viskestykket ned i gryden og læg låg over hvis du har et – ellers bager du bare uden. Bag brødet 25-30 minutter til det lyder hult når du banker det i bunden. Lad brødet køle af på en bagerist.

Tip:Har du ikke en stor jerngryde, kan du bruge forvarmet bagesten eller en forvarmet bageplade. Brødet bliver lidt fladere end i gryden, mens smager stadig dejligt.

Tip: Dejen kan langtidshæves, så det får en lidt kraftigere og syrligere smag. Ælt dejen som beskrevet. Dæk ælteskålen med film og stil den i køleskabet natten over. Lad dejen efterhæve i visestykke som beskrevet til dejen har stuetemperatur og bag det på samme måde.